پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
برای حرکت در محیط رسانهای پیچیده امروز باید قادر به درک بهتر پیامهای رسانهای باشیم.در جامعه آموزش سواد رسانه ای به رشد تفکر انتقادی و مشارکت فعال در فرهنگ رسانهای کمک میکند.
مسئول آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: سواد رسانه ای (Media Literacy) مجموعهای از مهارتهای قابل یادگیری است که به توانایی دسترسی، تجزیه و تحلیل و ایجاد انواع پیامهای رسانهای اشاره دارد و یک مهارت ضروری در دنیای امروزی به شمار میرود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، سید عابد توفیقیان افزود: برای حرکت در محیط رسانهای پیچیده امروز باید قادر به درک بهتر پیامهای رسانهای باشیم. در جامعه آموزش سواد رسانه ای به رشد تفکر انتقادی و مشارکت فعال در فرهنگ رسانهای کمک میکند.
وی تصریح کرد: هدف آن، دادن آزادی بیشتر به افراد به وسیلهی قدرت دادن به آنها برای دسترسی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و ایجاد رسانه است.
توفیقیان، بیان کرد: به دست آوردن سلامت جسمی در دنیای امروز به یادگیری و افزایش سطح دانش عمومی نیاز دارد که آن هم در گرو رسانه است، که سواد سلامت مجموعه ای از مهارت های شناختی و اجتماعی است که تعیین کننده ی انگیزه و توانایی افراد برای به دست آوردن و دسترسی به اطلاعات, درک و استفاده از آن ها برای ارتقا و حفظ سلامت افراد است.
وی ادامه داد: اهمیت برهم کنش سواد رسانه ای و سواد سلامت جسمی چنان ظریف است که به سلامتی یا بیماری فرد منجر خواهد شد.
مسئول آموزش و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت استان، گفت: گروه آموزش و ارتقای سلامت در راستای ارتقای سواد سلامت جامعه، در سطوح و ابعاد مختلف با همکاری سایر کارشناسان بهداشتی-درمانی با ارائه آموزش های لازم به گروه های مختلف جامعه به این مقوله می پردازد.
توفیقیان، اشاره کرد: تاثير رسانه ها و اينكه چگونه مفهوم سواد رسانه اى میتواند اثرات منفى رسانه ها را كاهش دهد در مسايل مربوط به سلامت مثل سبک زندگی،تغذيه، سوء مصرف مواد، استرس و ... بايد مورد توجه قرار گيرد.
وی با بیان اینکه، به عنوان مثال رژيم غدايى نامناسب میتوان عوارض طولانى داشته باشد گفت: چاقى، لاغرى بى از اندازه و حتى نابارورى در زنان. متاسفانه در جامعه ما افراد بيشتر در معرض رژيم غدايى نامناسب هستند و مصرف بيش از حد فست فودها كه معمولا داراى كالرى و چربى فراوان است افزايش يافته است.
وی یادآور شد: از طرفى به دليل مشغله زياد، افراد وقت مناسبى جهت صرف غذا ندارند. رسانه ها می توانند باعث تداوم اين رژيم غذايى نامناسب گردند به عنوان مثال ترويج غذاهاى آماده در اكثر فيلم ها وسريال ها میتوان اشاره كرد.
وی به چند مورد زیر از سواد رسانه ای میتواند به افراد جامعه کمک کند، خاطرنشان کرد:
۱. چگونگی ایجاد پیامهای رسانهای را درک کنند.
۲. آنچه که رسانهها میخواهند ما را به باور آن برسانند را تشخیص بدهند.
۳. تعصبات، اطلاعات غلط و دروغهای رسانهای را تشخیص بدهند.
۴. قسمتی از داستان که کتمان میشود را کشف کنند.
۵. پیامهای رسانهای را براساس تجربیات خود، باورها و ارزشهایشان ارزیابی کنند.
۶. پیامهای رسانهای خود را طراحی، ایجاد و توزیع کنند.
توفیقیان در ادامه تصریح کرد: امروزه با گسترش هزاران شبکه رسانه ای، اخبار و مطالب با کسری از ثانیه در جهان منتشر میشود. نوع کیفیت بیان رسانه بسیار اهمیت دارد.
وی بیان کرد: اگر مطلبی یا سخنی با شدت کم یا زیاد منتشر شود میتواند تبعات زیادی داشتهباشد که مرزهای کشورها را میتواند جابه جا کند. در این بین اگر افراد جامعه سواد رسانه ای نداشته باشند، قدرت تشخیص واقعیت را ندارند و میتوانند تحت تاثیر شایعات کذب، دچار هیجانات زود گذر شده و تصمیمات بی نهایت سطحی را بگیرند.
سید عابد توفیقیان، با بیان اینکه اینگونه نوع تصمیمات می تواند صدمات زیادی به ساختار جامعه و امنیت مردم وارد کند گفت: در جریان وقوع حادثهای، نوع زاویهای که رسانه به آن میپردازد میتواند در نوع موضعی که مردم میگیرند، نقش بسزایی داشته باشد.
وی گفت: رسانه قدرت این را دارد که در کوتاهترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت، اخبار و مطالبی را منتشر کند و این هنر و تشخیص مخاطب است که بتواند واقعیت را از شایعه تشخیص دهد.
مسوول آموزش و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت در خصوص اهداف سواد رسانه ای چیست و شامل چه چیزهایی میشود؟ اشاره کرد: اگر بتوانید تشخیص دهید که چه اهداف پشت این رسانهها وجود دارد، میتوانید از تاثیر منفی آن جلوگیری کنید.
توفیقیان، یادآور شد: یکی از مهارت های مهم زندگی سواد رسانه می باشد که در زندگی عمومی سواد رسانه به درک چگونگی ایجاد فرهنگ توسط رسانهها و انحصار رسانهای کمک میکند.
وی در پایان روز شمار هفته جهانی سواد رسانه و اطلاعات را بشرح زیر اعلام کرد:
سه شنبه دوم آبان ماه/ سواد رسانه ای و ضرورت آن برای جامعه
چهار شنبه سوم آبان/ ماه سواد رسانه ای و حق دسترسی
پنج شنبه چهارم آبان ماه/ سواد رسانه ای ،تفکر انتقادی و تولید محتوای موثر
جمعه پنجم آبان ماه / سواد رسانه ای و تحلیل پیام رسانه ای
شنبه ششم آبان ماه/ سواد رسانه ای،سبک زندگی و ارزش گذاری پیام های رسانه ای
یکشنبه هفتم آبان/ ماه سواد رسانه ای، هوش مصنوعی و آینده رسانه ها
دوشنبه هشتم آبان ماه/ سواد رسانه ای و والد گری رسانه
سه شنبه نهم آبان/ ماه سواد رسانه ای و حقوق معنوی مخاطب
نویسنده و تهیه کننده/ سید حسین رازیان